YÜKSEKÖĞRETİM HAREKETLİLİĞİNDE İÇERME VE ÇEŞİTLİLİK

Yükseköğretim kurumları, öğrenci ve personel hareketliliğine erişimi mümkün olduğunca kolaylaştırmak için, ECHE ilkeleri doğrultusunda, farklı kültürel, sosyal ve ekonomik geçmişlerden kişilere programa eşit erişim ve eşit fırsatlar sağlamalıdır. Buna imkânları kısıtlı ve dezavantajlı durumdaki -zihinsel, fiziksel ve sağlık sorunları gibi sebeplerden dolayı ulusötesi faaliyetlere katılımları sınırlanan kişiler, çocuklu öğrenciler, çalışan öğrenciler, profesyonel sporcular, hareketlilikte yeterince temsil edilmeyen çalışma alanlarından öğrenciler gibi- kesimler dâhildir. Seçim kriterlerinin eşitlik ve içerme prensibi dikkate alınarak hazırlanması ve adayın akademik başarısı/performansı ve motivasyonu ile birlikte bir bütün olarak değerlendirilmesi esastır. Buna ek olarak, yükseköğretim kurumları her çalışma alanından öğrencilerin Programa katılımını kolaylaştırmak amacıyla hareketlilik dönemleri (mobility windows) içeren müfredatlar oluşturmaya teşvik edilmektedir. Bu bakımdan karma hareketlilik modeli bazı kesimler ve öğrenci gruplarına uygun ek hareketlilik fırsatları sunulmasına; yükseköğretim kurumlarında “inclusion officers” olarak kişilerin istihdam edilmesi içerme ve çeşitlilik hedefine ulaşılmasına yardımcı olacaktır. Yükseköğretim kurumlarında “inclusion officers” olarak istihdam edilen kişilerden farkındalığın artırılmasında rol alması, iletişim ve sosyal yardım konularında strateji geliştirmesi, ilgili paydaşlarla/meslektaşlarıyla iş birliği içinde hareketlilik süresince gerekli desteği katılımcılara sunması, kurum içinde içerme ve çeşitlilik alanında ilgili uzmanlar arasındaki iş birliği içinde olması beklenmektedir.

İçerme Desteği Nedir?

Erasmus+ Programı, imkânı kısıtlı ve dezavantajlı durumdaki katılımcıların programa katılımını teşvik etmektedir. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele ilave hibe verilebilmesi için hareketlilik hak kazanan adayların Uluslararası İlişkiler Ofisine ilgili belgeler ile müracaat etmesi gerekir.

İçerme Desteği sahibi katılımcı, başvuru yaptığı Erasmus+ Projesi kapsamında hareketliliğe “Kabul Hibeli” olarak seçildikten sonra, katılımcının ilave hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve katılımcının hareketlilik faaliyeti başlamadan önce “İçerme Desteği Talep Dilekçesi” (Rektörlük Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından temin edilecek) istenerek gerekli kanıtlayıcı belgelerle Merkezin onayına sunulur. Merkez tarafından talebin uygun görülmesi neticesinde yararlanıcıyla ek sözleşme imzalanarak içerme desteği için ilave hibe tahsis edilir.

Başvuru formlarında, İçerme Desteğine ihtiyaç duyulduğunun gerekçesinin açıklanması, Rektörlük Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından belirtilen kanıtlayıcı belgelerin eklenmesi gerekir.

İÇERME DESTEĞİ EK HİBE TALEP FORMU (ÖĞRENCİ)

İÇERME DESTEĞİ EK HİBE TALEP FORMU (PERSONEL)

Eklenme tarihi :23.10.2024 15:41:37
Son güncelleme : 13.01.2025 10:18:15