Erasmus+ Ortak Ülkeler ile Hareketlilik Projesi (KA107) Öğrenci

0ff64058-a708-4974-8f42-a2bab20e7307.jpg Hibe Miktarları
   
cefcc080-7a25-4628-b3c7-73ce67e9feb9.png Proje Ülkeleri
   
a50dcde1-907b-4f11-992e-2be2660dda2b.png Dokümanlar
   

Bilindiği üzere, ülkemizde 2004 yılından bu yana uygulanan Erasmus programı aracılığı ile Avrupa’da bulunan program ülkelerine yükseköğretim öğrenci ve personel hareketliliği gerçekleştirilmesi mümkün olmuştur. 2015 yılı itibari ile başlayan, Erasmus+ programı ile birlikte söz konusu faaliyetin uygulama alanı genişletilmiş ve yükseköğretim öğrenci ve personel hareketliliği faaliyetinin “Ortak Ülkeler” olarak adlandırılan birçok ülke ile gerçekleştirilmesi mümkün hale gelmiştir.

Ortak Ülkeler ile Hareketlilik Projelerinin amaçları:

Ortak Ülkeler ile Hareketlilik faaliyeti, yükseköğretim öğrenci ve personeline diğer bir ülkede öğrenme ya da mesleki deneyim edinme imkânı sunan bir faaliyet türüdür. Faaliyetin temel amaçları yükseköğretim öğrencilerinin kişisel gelişimlerini ve istihdam edilebilirliklerini desteklemek, yükseköğretim kurumlarında çalışan personelin mesleki gelişimini desteklemek ve yükseköğretim kurumlarının kapasitelerini ve uluslararası boyutunu geliştirmek olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, faaliyet, bilgi, beceri ve davranış gibi yeterliliklerin edinilmesi konusunda bireylerin desteklenmesi, yabancı dil alanındaki yetkinliğin güçlendirilmesi, farklı kültür ve ülkeler hakkında farkındalığının ve anlayışın arttırılması, Avrupa vatandaşlığı duygusunun geliştirilmesi, uluslararası iletişim ağlarının oluşturulması, yurt dışında geçen öğrenim dönemlerinde kazanılan yeterliliklerin tanınmasının sağlanması gibi amaçlara da hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır.

Bu hedefler gözetildiğinde geleneksel Erasmus hareketlilik faaliyetine çok benzer bir yapı algılansa da, Ortak Ülkeler ile Hareketlilik faaliyetine has aşağıdaki hedefler, faaliyetin farklılığını gözler önüne sermektedir:

  • Ortak ülkelerle işbirliği aracılığı ile güçlü bir uluslararası boyut elde etmek
  • Avrupa’da yükseköğretime olan ilgiyi arttırmak ve Avrupalı yükseköğretim kurumlarının dünya çapında yükseköğretim piyasasında rekabet edebilirliğini desteklemek
  • Ortak ülkelerin gelişimini teşvik etmek amacı ile, Avrupa dışındaki yükseköğretim kurumlarının uluslararasılaşmasına ve modernizasyonuna destek vermek

Ortak Ülkeler ile Hareketlilik Projesi Kapsamında Gerçekleştirilebilecek Faaliyetler:

Geleneksel Erasmus faaliyetine benzer şekilde, yükseköğretimin farklı kademelerinde kayıtlı öğrenciler ile yükseköğretim kurumlarında görevli personel aşağıda isimleri verilen faaliyetleri gerçekleştirebilmektedirler.

Öğrenci Hareketliliği:
 Ülkemizden ortak ülkelere, ortak ülkelerden ülkemize yükseköğretim öğrencilerinin öğrenim ve staj yapma amacı ile hareketliliğidir. Erasmus Student Charter (Erasmus Öğrenci Beyannamesi)

Personel Hareketliliği: Ortak ülkeler ile personel hareketliliği kapsamında aşağıdaki alt faaliyetler gerçekleştirilebilir:

  • Ülkemizden ortak ülkelere ve ortak ülkelerden ülkemize yükseköğretim personelinin ders vermek üzere hareketliliği
  • Ülkemizden ortak ülkelere ve ortak ülkelerden ülkemize yükseköğretim personelinin eğitim almak üzere hareketliliği
  • Ülkemizdeki akademik olmayan bir kurum personelinin ortak ülkedeki bir yükseköğretim kurumunda ders vermek üzere hareketliliği
  • Ortak ülkedeki bir yükseköğretim kurumu personelinin ülkemizdeki akademik olmayan bir kuruma eğitim almak üzere hareketliliği
  • Ortak ülkedeki akademik olmayan kurum personelinin ülkemizdeki yükseköğretim kurumuna ders vermek üzere hareketliliği.

Bu çerçevede ortak ülkelerin yükseköğretim kurumları ile hareketlilik faaliyeti gerçekleştirmek için de  Ortak Ülkeler ile anlaşma zemininin oluşturulması gerekmektedir.

Ortak Ülkeler ile öğrenci, öğretim elemanı ve idari personel hareketliliği gerçekleştirmek için birimlerimizin uygun Ortak Ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarıyla ikili anlaşma yapmaları gerekmektedir.

 

Eklenme tarihi :14.10.2022 17:33:48
Son güncelleme : 25.09.2024 15:44:19