2022 Dönemi KA 131 Projesi Erasmus+ Programı Kısa Dönem Doktora Staj Hareketliliği Başvuruları Takvimi ve İlanı (2023-2024 Akademik Yılı)

Erasmus+ Kısa Dönem Doktora Staj Hareketliliği Başvuru Tarihleri

20.03.2024-05.04.2024
(Başvurular 05.04.2024 tarihinde saat 17.00’de sona erecektir)

Erasmus+ Kısa Dönem Doktora Staj Hareketliliği Başvuru Yeri

https://turnaportal.ua.gov.tr/ adresinden online başvuru yapılacaktır.

Erasmus+ Staj Hareketliliği Başvuru Sonuçlarının Açıklanması

2024, Nisan ayı içerisinde açıklanacaktır.

Feragat tarihi

Başvuru sonuçları yayınlanmasını takip eden 7 gün içerisinde.

Başvuru düzeyleri 

Yalnızca doktora düzeyindeki öğrenci başvuruları değerlendirilmeye alınacaktır.

Staj faaliyeti gerçekleştirilebilecek en az ve en fazla gün sayısı 

En az 5 gün, en fazla 30 gün

 

ÖNEMLİ NOT: Erasmus+ Programı 2022 Dönemi KA 131 Projesi 31 Temmuz 2024 tarihinde sona erecektir. Dolayısıyla, hareketliliğin proje bitiş tarihten önce tamamlanmış ve dosya kapama işlemlerinin eksiksiz tamamlanması olması önem arz etmektedir. Bu amaçla, hareketlilik için planlanan hareketlilik faaliyetinin ilgili tarihten önce olması gerekmektedir. Proje süresi dışında kalan hareketlilikler proje kapsamında değerlendirilmeye alınmayacaktır. 

KONTENJAN

Erasmus+ 2022 KA 131 Proje Dönemi Kısa dönem doktora hareketliliği kontenjanı her bir enstitü için *4 asıl *4 yedek doktora öğrencisi (5 gün ve seyahat günleri hibeli) olarak belirlenmiştir. Enstitülerdeki kontenjanların tamamının kullanılmaması durumunda bölüme bakılmaksızın puan önceliklendirilerek ilgili enstitü kapsamında yerleştirme işlemlerinin yapılacaktır.

*Adayların farklı Ana Bilim/ Ana Sanat Dallarında öğrenim görme şartı bulunmaktadır. Aynı enstitüdeki aynı ana bilim/ana sanat dalından yalnızca en yüksek puanlı olan bir öğrenci aday listede yer alacaktır.

Kısa dönem doktora staj hareketliliği ilanına yalnızca enstitülere kayıtlı DOKTORA öğrencileri İlgili proje dönemi uygulama el kitabında belirtilen kural gereği; Eczacılık, Tıp veya Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olarak merkezi sınavlarla (TUS, DUS, EUS) bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilerek uzmanlık eğitimine devam eden kişiler, ilgili yükseköğretim kurumunun kayıtlı öğrencisi statüsünü taşımıyorlarsa Erasmus öğrenci hareketliliğinden yararlanamazlar. 

Staj yapılacak kurum öğrenci tarafından bulunmalıdır ve ilgili Erasmus bölüm/program koordinatörünün onayına sunulmalıdır. Erasmus ofisi öğrencilere staj yeri ayarlamamaktadır.

Staj yeri, üniversitemizin anlaşmalı olduğu üniversiteler olabileceği gibi ilgili Erasmus bölüm/program koordinatörü tarafınca onaylanan yurtdışındaki bir işletme, bir araştırma enstitüsü, laboratuvar veya işletme tanımına uyan kurumlar da olabilir. 

ERASMUS+ KISA DÖNEM DOKTORA STAJ HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU KOŞULLARI

Öğrencilerin gerekli tüm kanıt evrakların güncel versiyonlarını başvuru süresi içerisinde sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Bu sebeple, öğrencilerin gerekli evrakları başvuru tarihlerinden önce temin etmeleri önem arz etmektedir.

Başvurular https://turnaportal.ua.gov.tr/ adresinden online olarak alınacaktır. Öğrencilerin not ortalamaları ve Değişim Programları Yabancı Dil Sınav sonuçları sisteme otomatik olarak yüklenecektir. Otomatik olarak sisteme yüklenmeyen belgelerin aday tarafından başvuru sistemine yüklenmesi zorunludur.

- Başvuru için GANO doktora düzeyinde 2.50/4.00 olmalıdır. Sistem başvuru tarihi itibarıyla en güncel GANO’nuzu baz alır. Doktora öğrencileri henüz GANO oluşmadan başvuru yaparlarsa, bir önceki eğitim seviyesindeki mezuniyet transkriptlerinin bir kopyasını başvuru tarihleri arasında başvuru portalına yüklemek zorundadır. Benzer şekilde, yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda bir not ortalaması oluşmamış öğrenciler için geldikleri yükseköğretim kurumundan aldıkları son transkriptte yer alan not ortalamaları dikkate alınır. Bu durumdaki öğrencilerin ilgili evrakları önceden temin etmeleri gerekmektedir.

- Erasmus+ Staj Hareketliliği için en az 55 dil puanına sahip olmak.

- Üniversitemiz tarafından düzenlenen Değişim Programları Yabancı Dil Sınav Puanı (geçerlilik süresi 1 akademik yıl) olmayan öğrencilerimiz *OSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilmiş bir yabancı dil belgesi ile programa başvuruda bulunabilecekler.

- Engelli öğrencilerimizin engelli olduklarını gösteren belgeyi sisteme yüklemeleri gerekecektir.

- Şehit ve Gazi çocukları ilgili belgeyi temin ederek sisteme yükleyeceklerdir.

- 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından hakkında 2828 ve 5395 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı sisteme yüklemeleri gerekecektir. Öğrencilerin bu belgeleri başvuru tarihlerini dikkate alarak önceden temin etmeleri gerekmektedir.

- Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunan Staj başvurusu yapan öğrencilerimiz +10 puan alacaklardır. Bu sebeple ek puan almak isteyen öğrencilerimizin staj kabul mektubunu önceden temin etmeleri gerekmektedir.

YABANCI DİL BELGESİ

*ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilmiş (YÖKDİL,e-YÖKDİL, YDS, e-YDS gibi) ve ulusal ve geçerliliği devam eden uluslararası dil (TOEFL) sınavı belgesi.

Akdeniz Üniversitesi Değişim Programları Yabancı Dil Sınav sonuçları sisteme otomatik olarak yüklenecektir. Ancak sistemsel sıkıntı olması ve sistemde gözükmemesi durumunda kanıtlayıcı belge yüklenmesi gerekmektedir.

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

-Erasmus+ Kısa Dönem Staj hareketliliğine başvurusu yapıp kabul listesinde yer alan öğrenciler diledikleri takdirde hareketliliklerini hibesiz olarak da gerçekleştirebilirler.

-Bu ilandaki şartlar sadece 2022 proje sözleşme dönemine KA 131 projesi kısa dönem doktora hareketliliği ilanına aittir.

Akademik başarı düzeyi

%50 (toplam 100 puan üzerinden*)

Dil seviyesi

%50 (toplam 100 puan üzerinden)

Şehit ve gazi çocuklarına

+15 puan[1]

Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)

+10 puan

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

+10 puan[2]

Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma

+ 10 puan

Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir

+5 puan[3]

Kendileri veya 1. Derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar.

+ 10 puan

Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)

-10 puan

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma

-10 puan

Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama

-10 puan

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

* Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan not dönüşüm çizelgesinde belirtilen karşılıklar esas alınacaktır. Bu sebeple öğrencilerin e-devlet üzerinden aldıkları transkript belgesini yüklemesi gerekmektedir.

-Daha önce yararlanma durumunda “-10 puan” eksiltme uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenci/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.

-Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için “-10 puan” eksiltme uygulanır.

-Eksiltmeler öğrencinin toplam puanı üzerinden yapılır.

-Tüm ölçütler dikkate alınarak hesaplanan toplam puanların eşit olması halinde; akademik başarı notu yüksek olan öğrenciye, akademik başarı notunun da eşit olması halinde yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilir.

-Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece bir anadaldan hareketliliğe başvurabilirler.

ERASMUS+ ÖĞRENCİSİNİN SORUMLULUKLARI

Öğrencilerin başvurularını bizzat kendileri tarafından yapmaları gerekmektedir. Başvuru sürecinde duyuruda belirtilen tüm esasları yerine getirmek tamamen öğrenci sorumluluğundadır.

Öğrenci, hareketlilik başvurusu sırasında AKTİF öğrenci olmalıdır. Dönem başında öğrencisi olduğu ilgili bölüme ait kaydını yenilemelidir. Muhakkak biriminin öğrenci işlerine Erasmus+ öğrencisi olduğu bilgisini vermeli ve yönetim kurulu kararının çıkması için işlemlerini başlatmalıdır.

Erasmus+ Staj hakkı kazanan öğrenciler staj yerlerini araştırıp, kurumla kendileri iletişime geçmeli ve davet mektuplarını temin etmelidirler. Staj yapılacak kurum öğrenim görülen alanla ilişkili olmak zorundadır.

Asgari şartlara sahip olan öğrenciler staj yapılacak kurumdan Kabul Mektubu (Letter of Acceptance) almalıdır. Mektupta adınız, soyadınız, staj tarihleri gün/ay/yıl olarak net bir şekilde belirtilmiş olmalıdır. Ayrıca, kabul mektubunda kurumun mühürü ve imzalayan yetkilinin unvanı, imzası mutlaka olmalıdır. 

Üniversitemizde YTB burslusu olarak öğrenim gören öğrencilerin Erasmus+ Hareketliliği programına başvurmaları halinde bu öğrencilerin başvuruları alınacak; hareketlilikten yararlanmaya hak kazanmaları halinde ilgili öğrenciler YTB burslarının kesileceğini bildiklerine ve bunu kabul ettiklerine dair dilekçelerini başvuru sistemine yüklemeleri gerekecektir.

Öğrencinin başvuru aşamasında seçtiği hareketlilik türü için gerekli asgari not ortalaması şartlarını sağlaması gerekmektedir. Not ortalamasının tespitinde E-Devlet’ten çekilen not ortalaması kullanılır. Yararlanıcı adaylarımız başvuru sırasında seçtiği ve oluşturduğu bilgilerin doğru olduğunu taahhüt etmiş olurlar.

Sistemde seçilen öğrenim bilgisi kısmındaki not ortalamasının Akdeniz Üniversitesi'ndeki not ortalaması ile aynı olduğunu kontrol etmek ve farklılık varsa başvuru tarihi tamamlanana kadar öğrenim görmekte olduğu Enstitü/Fakülte/Yüksekokul öğrenci işleri ile temasa geçerek düzelttirmek öğrencinin sorumluluğundadır.

Başvuruda bulunan her öğrenci Erasmus+ Uygulama El Kitabı’nda yer alan şartları kabul etmiş sayılır ve oluşabilecek her durumda ilgili dokümanlardaki bilgilere göre karar verilir.

Öğrenci, mevcut öğrenim kademesi (ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora) içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam hareketlilik süresi 12 ayı geçemez..

Faaliyete katılmak üzere tercih edilen üniversitelerin ya da kurumların resmi web sayfaları mutlaka incelenip, başta dil yeterliliğine ilişkin koşullar olmak üzere bilgi sahibi olarak tercihte bulunulmalıdır. Bu koşullarda eksik bilgi sahibi olunarak yapılacak tercihlerin sonucunda öğrencilerin karşı kurum tarafından kabul edilmemesi veya vize alamaması gibi mağduriyetlerde sorumluluk yararlanıcı adaya aittir.

Söz konusu süreçlerde yaşanacak gecikmelerden veya aksaklıklardan kaynaklanabilecek maddi veya manevi kayıplardan Akdeniz Üniversitesi ve/veya Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz.”

Yeşil Seyahat Desteği: Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe ile seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek hibesi verilebilecektir. Hareketlilik gerçekleştiren öğrencinin yeşil seyahat desteği alabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.

Hibesiz (“0” Hibeli) Öğrenci Olma Durumu 

Öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyetlere katılabilirler. Hibesiz öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı süreçten geçer. Hibesiz öğrencinin farkı, öğrencinin bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması öğrencinin seçim sürecine dâhil olmamasına gerekçe değildir.

2022 Sözleşme Dönemi Kısa Dönem Doktora Staj Hareketliliği Hibe Miktarı

 Faaliyet Süresi

 Hibe Miktarı (€)

Faaliyetin 14’üncü gününe kadar

(5 gün ve seyahat günleri hibeli)

 Günlük 70 Avro

 

Faaliyetten önceki bir seyahat günü ve faaliyeti takip eden bir seyahat günü için bireysel destek hibesi verilecektir.

Ödemeler tüm evraklar tamamlandıktan sonra toplam hibenin %75’i gitmeden önce, ve dönüş evrakları ofise teslim edildikten sonra da %25’si dönünce olmak üzere iki taksitte yapılır.

Detaylı bilgi için https://uio.akdeniz.edu.tr/tr/erasmus_genel_dokumanlari-3063 adresinden Erasmus+ Programı 2022 Sözleşme Dönemi KA131 Uygulama El Kitabına ulaşabilirsiniz.

Bu ilan metninde hüküm bulunmayan konularda Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan ilgili çağrı yılına ait Erasmus+ Program Rehberi, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının (Türkiye Ulusal Ajansı) yayınlamış olduğu ilgili çağrı yılına ait Erasmus+ Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı, Akdeniz Üniversitesi Erasmus Seçim Komisyonu kararları çerçevesinde işlem yapılır. Kurum ve katılımcı arasında çıkabilecek ve çözülemeyen tüm ihtilafların yegâne çözüm mercii ilgili ulusal kanunun işaret ettiği yetkili mahkemedir.

[1] Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.

[2]Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.

[3]Aşağıdaki faaliyetlerden biri ya da birkaçını deneyimleyen stajlar bu kapsamda sayılır: dijital pazarlama (örn. Sosyal medya yönetimi, web analitiği), dijital grafik, mekanik ve mimari tasarım; uygulama, yazılım ve kod ya da websitesi geliştirme; bilişim sistem ve ağlarının kurulumu, bakımı ve yönetimi, sibergüvenlik, veri analitiği, veri madenciliği ve görselleştirmesi; programlama, robotik ve yapay zekâ eğitimleri. Genel müşteri hizmetleri, talep oluşturma, veri girişi ya da rutin ofis görevleri bu kapsamda sayılmaz

 

 

Eklenme tarihi: 4.03.2024 17:11:01
Son güncelleme: 15.04.2024 14:32:47